Portugal

Syd Evora


Der er mange megalither rundt om Evora.
De fleste ligger syd vest og vi havde plottet ind på et kort hvor vi mente at de fleste lå.
Det er vigtigt at forberede sig til dette emne da det er næsten umuligt at få noget ud fa at spørge portugiserne. De ved for hyppigt for lidt, og kan sjældent orienterer sig på et kort. Mange megalither står inde på marker, og nogle jordbesiddere gør havd de kan for at undgå at nogle skal finde hen til dem.

Zambujiero 38.32.21.40 N
08.00.52.50 W
Det er en meget stor megalith. Stenene er pop til 6 m.høje og 2 m. I bredde og dybde. Ud over de oprejste ligger der en del spredt rundt om. Man skal køre ind over en gårdsplads for at komme derhen og sidste stykke (ca.40m) er til fods.
Zambujiero med Ulla foran bagsten

Indre sten ca. 6 m høj


Sten i indre hjørne

Brissos kirken

38.31.29.23. N
08.07.46.50 W
Kig langs den nordlige facede. Længst væk er en del af tidligere megalith, hvortil er bygget en kirke. Stenen nedenfor til venstre for kirken, er en sten, der må have været en del af den oprindelige megalith. Stedet er ca. 2 km fra Brissos landsbyIndgangen i kirken. Man aner let at partiet består af rejste kæmpesten.
Døren var låst.
Cromelech de Almendras 38.33.27.50 N
08.03.41.23 WStor stencirkel, Meget lig det der findes af den slags rundt i Europa.
Flot udsigt over terrænet
Menhir de Almendras 38.33.49.50 N
08.02.41.00 W


En stor menhir, som var den eneste vi så på turen.
Dolmen Comeda Grande.
 


Vi er nu NORD for Evora.

Den ligger inde til siden for vejen på en forhøjning og vi så den først på tilbagevejen efter at være kørt for langt.Der er pigtråd så man kan ikke komme nærmere end hvad billedet antyder.

Dolmen Estanque  
Denne dolmen er indbygget i et hus og fungerer som et forrådskammer og oplagringssted for beboeren i huset. Meget svært at finde, men en lokal kørte med os rundt til vi kom til huset


 
Celerico de Beira  


I dette område taler man fransk og ikke engelsk. Direktøren fra hotel Mira de Celerico vidste noget om megalither, og indtegnede, hvor de er. Mange i området har svært ved at forstå et trafikkort.

Først er vi nord for hovedvejen.

Dolmen de Carapito 40.44.47.21 N
07.28.01.18 W


Carapito er en lille landsby. En dreng derfra guidede os til denne Dolmen, som fandtes langt ind på en markvej bag nogle høje popler.
Helleristninger i Foz de Goa  


Når man er i Området bør man også se dette. Jeg tror at det har været en del af bagvæggen i stuerne som manhar lavet sin form for udsmykning på. Der lå store sten som kunne have været væggene i en bolig med helleristningerne inde bagest.
Dolmen de Cortico 40.39.45.— N
07.29.39.15 W
Lidt svær at finde da man skulle køre lidt længere end kortet syntes at vise.
Indgangen var mod vest


Sydsiden

Det er en flot velrestaureret dolmen.

 

Vi kører nu syd for Celerico de Beira

Dolmen de Rio Torto 40.31.46.27 N
07.40.23.91 W
Denne ret lille Dolmen var svær at finde fordi man skulle køre ind gennem en indgang i en mur. Den var ikke restaureret.
sidevæg


forfra
Dolmen Everdal-Fiais 40.20.--.-- N
07.54.--.-- W
Denne skulle man også gå et stykke fra vejen (200m) og inden målet kom man til en y-deling af vejen. Venstre ben er det rigtige. Der må man have manglet store sten, idet en del af væggen var opbygget af sten på et hovedstørrelse. Endvidere mangle næsten en hel vægside


 
Dolmen de Orca 40.25.--.-- N
07.56.--.-- W
Den er meget fint aftegnet. Den ligger i et stort område med oldtidsminder. Den er så meget restaureret at man stiller sig ? om det er et realistisk billede af som det var.
Indre af dolmen mod bagvæggen
Ulla udenfor ved bagvæggen
Siden med indgangen til venstre i billedet
Indefra ud gennem indgangen


Oversigt over hele anlægget med omkransende sten